Talvella eläinkunnassa
Mitä eläimet tekevät talvella? Miten ne selviytyvät kylmistä talvikuukausista? Mitä eläimiä voit nähdä talvella? Mietitäänpäs.
Liikettä talvella
Lintuja voit nähdä ainakin lintulaudoilla ja metsässä. Lintulaudoilla tyypillisiä lintuja ovat harakat, keltasirkut, varpuset ja talitintit. Metsässä voit törmätä vaikkapa varpushaukkaan tai metsoon. Osa linnuista muuttaa etelään etsimään ravintoa. Yleensä ne ovat hyönteissyöjiä, koska talvellahan ei Suomessa ole hyönteisiä niille ravinnoksi.
Pikkunisäkkäät kuten lumikot, kärpät ja myyrät elävät koloissaan maan alla. Ne tulevat kuitenkin ahkerasti maan pinnalle etsimään ravintoa.
Lumikolla on vitivalkoinen suojaväri talvella, joten se on vaikea erottaa lumen seasta. Sillä on kuitenkin musta hännänpää, joten jos oikein tarkasti katsot, saatat huomata sen vipeltävän lumessa.
Horroksessa koko talvi
Talvihorros on eläinten tapa säästää energiaa talven yli. Eläinten ruumiinlämpö laskee alhaiseksi ja aineenvaihdunta hidastuu.
Eläimet käyttävät talvella ravinnoksi syksyllä keräämäänsä vararavintoa ja ne voivat säädellä ruumiinlämpöään.
Talvihorrokseen vaipuvat vain sellaiset eläimet, jotka ovat siihen sopeutuneet, kuten siilit ja lepakot.
Kylmänhorros on vaihtolämpöisten eläinten tapa selvitä talven yli. Niiden ruumiinlämpö laskee lähelle nollaa ja elintoiminnot hidastuvat.
Kylmänhorros on talviunta ja talvihorrosta syvempi horrostila. Kylmänhorrokseen vaipuvat käärmeet, sisiliskot ja sammakot.
TakaisinTalviunille
Talviuni on talven yli kestävä ajanjakso, jolloin eläin nukkuu.
Eläimen ruumiinlämpö laskee muutamalla asteella, hengitys hidastuu ja sydän lyö harvemmin.
Eläin ei syö koko talven aikana, vaan se käyttää ravinnokseen vararavintoa, jota se on kerryttänyt kesän ja syksyn aikana. Talviunta nukkuvat karhut, mäyrät ja supikoirat.
Ahmat, ketut ja sudet eivät nuku talviunta vaan liikkuvat talvella ahkerasti etsimässä ruokaa.
Näille petoeläimille löytyy ravintoa talvellakin, koska myyrät, jänikset ja peurat eivät nuku talviunta eivätkä muuta muille maille.